De kwaliteit van Solgar kruiden

De kwaliteit van kruidensupplementen wordt door vele factoren beïnvloed. Door de kiezen voor bepaalde verwerkingsmethodes, verpakking in donker glas en door intensieve controle op de kwaliteit van de grondstoffen kan Solgar een constante kwaliteit garanderen.

Solgar kruiden

Gecontroleerde en gegarandeerde kwaliteit


Fytotherapie is een traditionele vorm van geneeskunde waarbij de natuurlijke, actieve bestanddelen in kruiden ingezet worden voor het ondersteunen van de gezondheid. In veel traditionele en niet-westerse culturen heeft deze vorm van kruidengeneeskunde nog altijd een belangrijke functie. In de westerse wereld neemt de belangstelling de laatste jaren weer toe door een groeiende interesse in natuurlijke benaderingen van gezondheid en welzijn.

Kruiden zijn natuurproducten

De kwaliteit van kruiden wordt door vele factoren beïnvloed:

  • Het tijdstip van oogsten is cruciaal omdat de concentratie van actieve bestanddelen in kruiden kan variëren gedurende het groeiseizoen. 
  • De omgeving waarin het kruid groeit, inclusief bodemtype, klimaat, hoogte en blootstelling aan zonlicht, beïnvloedt de chemische samenstelling en kwaliteit van het kruid. 
  • Verschillende variëteiten of rassen van dezelfde plantensoort kunnen variëren in hun chemische samenstelling en potentie. Zo heeft bijvoorbeeld Siberische ginseng een totaal andere toepassing dan Koreaanse ginseng.
  • De wijze waarop kruiden worden verwerkt, gedroogd, bewaard en verpakt kan van invloed zijn op hun kwaliteit en stabiliteit van de werkzame bestanddelen. Het is belangrijk om methoden te gebruiken waarbij de integriteit van de werkzame stoffen behouden blijft, zoals niet doorstralen en verpakken in donker glas.
  • Kwaliteitscontrole vereist analysemethoden zoals hogedrukvloeistofchromatografie (HPLC), dunnelaagchromatografie (TLC) en spectroscopie om de identiteit, zuiverheid, veiligheid en gehaltes van werkzame bestanddelen te bepalen. 

Alle Solgar kruiden voldoen aan bovengenoemde kwaliteitseisen en - controles.

Solgar gaat nog een stapje verder

De kruiden worden na binnenkomst in de Solgar productiefaciliteiten in quarantaine geplaatst, om verontreiniging en verwisseling uit te sluiten. Aan de hand van methoden vergelijkbaar met DNA-onderzoek, worden de kruiden in de eigen laboratoria gecontroleerd op actieve stoffen, herkomst en zuiverheid. Pas daarna mogen de kruiden verwerkt worden.

Solgar kruiden

Solgar kruiden zijn er in twee varianten:

  • 'Full Potency' kruiden bevatten een combinatie van traditioneel bereide kruidenextracten en onbewerkte kruiden, waardoor deze altijd alle natuurlijke werkstoffen bevatten. 
  • 'Standardized Full Potency' kruiden bevatten het Full Potency Complex én een gestandaardiseerde hoeveelheid van een of meerdere werkstoffen, zodat elke capsule gegarandeerd dezelfde hoeveelheid werkstoffen bevat. 

Kruiden worden enkel gestandaardiseerd indien duidelijk is welke werkstof geïsoleerd kan worden. Kruiden bevatten vaak een complexe mix van werkstoffen, daarom kiest Solgar er voor om altijd de Full Potency methode als basis te nemen. Dan zijn gegarandeerd alle werkstoffen aanwezig.