Een gezonde huid van binnenuit

Een stralende, gezonde en jeugdige huid, is iets waar velen naar streven. lees meer over voedingsstoffen voor huid, haar en nagels.

Een gezonde huid begint van binnenuit

Een stralende, gezonde en jeugdige huid, is iets waar velen naar streven. Wie goede genen heeft, hoeft misschien niet veel aan dagelijkse verzorging te doen, maar de meeste mensen moeten hun huid al vanaf een jonge leeftijd goed verzorgen. 

Omdat de huid een barrière vormt tegen stoffen van buitenaf, zoals luchtvervuiling, is deze moeilijk doordringbaar. Crèmes en dergelijke blijven vooral aan de oppervlakte. Daarom is het slim om huidverzorging van buitenaf te combineren met verzorging van binnenuit, waarbij voeding een belangrijke rol speelt. Als de voeding niet altijd voldoende vitaminen, mineralen en goede vetten bevat, beïnvloedt dit de huid. Regelmatige inname van suiker, zuivel en slechte vetten kan de huidgezondheid negatief beïnvloeden en leiden tot huidontstekingen. Voeding rijk aan antioxidanten, omega-3 vetzuren en vitaminen zoals C en A kan de huid hydrateren en cel vernieuwing bevorderen, wat leidt tot een gezonde en stralende huid. Ook bepaalde supplementen kunnen een positieve bijdrage leveren.

Voedingsstoffen voor huid, haar en nagels:

Biotine
Biotine is een B-vitamine die het herstellend vermogen van de huid bevordert. Vaak wordt biotine ingenomen voor het haar, omdat het bijdraagt aan de normale haargroei en het haar sterk houdt. Maar biotine doet meer; het speelt een rol in de productie van keratine, een eiwit dat bijdraagt aan de structuur van het haar, de huid en de nagels. Biotine zit onder andere in eieren, noten, zaden en zoete aardappel, maar kan ook als supplement worden ingenomen.

Vitamine C
Vitamine C helpt bij de productie van collageen, het eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt. Ook is het een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door zon en vervuiling. In voeding zit vitamine C onder andere in fruit en groenten zoals citrusvruchten en paprika. Voor supplementen gaat de voorkeur uit naar Ester-C®, een niet-zure vorm van vitamine C die vriendelijk is voor de maag, sneller wordt opgenomen en langer actief blijft in het lichaam.

Collageen
Collageen is een eiwit dat van nature in het bindweefsel van de huid voorkomt en bijdraagt aan de stevigheid en elasticiteit. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af. Voeding bevat collageen, bijvoorbeeld vis en vlees, maar de hoeveelheid in voeding is laag. Daarom wordt collageen vaak als supplement ingenomen, bij voorkeur in gehydrolyseerde vorm omdat deze beter wordt opgenomen en verteerd. De voorkeur gaat uit naar een collageen supplement met vitamine C en hyaluronzuur, een stof die helpt om vocht in de huid vast te houden en de huid soepel en zacht houdt.

MSM
MSM (Methylsulfonylmethaan) is een natuurlijke zwavelverbinding die vooral in groenten zoals broccoli, spruitjes, boerenkool en knoflook voorkomt. MSM bevordert de productie van collageen en keratine, belangrijke eiwitten voor de structuur van huid, haar en nagels. De hoeveelheid MSM in voeding is beperkt, dus wordt inname als supplement geadviseerd. MSM werkt samen met vitamine C, proline en lysine, voor de aanmaak van collageen. Let er dus op dat deze stoffen ook in het supplement aanwezig zijn. 

Naast deze populaire voedingsstoffen zijn ook zink, vitamine A, ijzer en koper belangrijk voor de verzorging van huid, haar en nagels van binnenuit. Bovendien werken al deze stoffen samen. Daarom is het aan te raden om een beauty-supplement te combineren met een multi-vitamine/mineralen complex zoals VM2000, zodat de basis compleet is!

Tip: Zijn er nog vragen over suppletie, huidverzorging of over de Solgar producten? Stel ze via  de chatbox op deze site of stuur een whatsapp naar 023-5344522.