8 tips voor een goede nachtrust

De beïnvloedbare factoren voor een goede slaap worden slaaphygiëne genoemd. Als we ervoor zorgen dat we een goede slaaphygiëne hebben, verhogen we de kans op een goede slaap, om zo uitgerust op te staan.

Slaap gezond

Slaap is belangrijk voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Tijdens de slaap worden de inspanningen van de dag verwerkt, wordt energie aangevuld, het stressniveau verlaagd en worden de spieren hersteld. Gezonde slaap betekent voldoende uren slaap, van goede kwaliteit. Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 9 uur slaap nodig. 

Slaap is essentieel voor een gezonde leefstijl. Andersom is een gezonde leefstijl essentieel voor een goede slaap. De beïnvloedbare factoren voor een goede slaap worden slaaphygiëne genoemd. Als we ervoor zorgen dat we een goede slaaphygiëne hebben, verhogen we de kans op een goede slaap, om zo uitgerust op te staan.

Tips voor een goede nachtrust:
  1. Zorg voor regelmaat in het slaapritme. Uitslapen in het weekend heeft vaak tot gevolg dat men op maandag problemen heeft met opstaan.
  2. Zorg dat de slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Volgens verschillende bronnen ligt de ideale temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius.
  3. Zorg dat het voldoende donker is in de slaapkamer. Zodra er licht binnenkomt krijgen de hersenen het signaal om de slaapcyclus te beëindigen.
  4. Beweeg voldoende, maar doe dit niet kort voor het slapen gaan,dit kan een negatieve invloed hebben.
  5. Leg smartphone, tablet of laptop ruim voor bedtijd weg. Het blauwe licht dat de apparaten uitstralen heeft een verstorende invloed op de slaap.
  6. Gebruik geen cafeïne, tabak of alcohol voor het slapen gaan, deze kunnen het slaappatroon verstoren.
  7. Neem wat warme melk of een banaantje voor het slapen gaan. Deze zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan, dat kan worden omgezet in het ‘slaaphormoon’ melatonine. Ook bevatten bananen, net als de populaire avocado, het mineraal kalium dat een positieve invloed heeft op het doorslapen.
  8. Zorg voor een goed voedingspatroon. Eet niet te laat op de avond en kies voor groente rijke maaltijden voor een goede inname van magnesium en de B-vitaminen B3, B6 en B12